A magaskőris
 
Magas kőrisfa, (Fraxinus excelsior L.) olajfafélék családjába tartozik. Hazánkban erdőségeket alkot. A leveleiből készült tea enyhe hashajtó, vizelethajtó hatású. Vékonyabb ágainak kérgéből készült tea reuma és izületi fájdalmak ellen alkalmazható. Érdekesség: a Földközi-tenger mellékén termő fák beszárított cukros nedve a manna amely hashajtó hatású gyógyszert szolgáltat.
 
Hazája Európa. A kiegyensúlyozott éghajlatot kedveli, a kései fagyokkal szemben különösen fiatalon érzékeny, de a száraz meleget sem szereti. Fiatalon árnyéktűrő, később azonban kimondottan fényigényessé válik. Az árterek, a folyók, és patakok üde, nedves talajain növekszik legjobban, de megtalálható a bükkösökben elegyesen, sőt a mészalap kőzetű, sekély talajokon is, de ilyen helyeken csak akkor növekszik kielégítően, ha eléri a talajvizet. A hosszú elárasztást nem, a pangó vizet is csak rövid ideig tűri.
 
Elsőrendű, 40 m magas fává is megnő. Törzse többnyire egyenes, koronája szabad állásban laza, kerekded, zárt állásban kúpos, ferdén felálló ágakkal.
Kérge sokáig sima, világoszöld, majd szürke, később szürkésbarna, hosszanti irányban rücskösen repedezett. Levelei 9-13 levélkéből állnak, 6-10 cm hosszúak, 2-4 cm szélesek, lándzsásak, nyél nélküliek, szélük finoman fűrészes. Virágai lombfakadás előtt, áprilisban virítanak, rendszerint kétivarúak, de gyakran kétlakiak vagy felemásak és buga virágzatot alkotnak. A nővirágok és a hímnős virágok hosszabbak és elágazók, a hímvirágok rövidebbek és tömöttek. Virágtakarójuk hiányzik, a bibék és a portokok pirosak.
 
Növekedése. Az ősszel vetett vagy a télen át rétegelt mag tavasszal két keskeny, hosszúkás sziklevéllel kel. Az első lomblevél még nem szárnyas, de még a második is csak 3 levélkéből áll. A csemete az első három évben csak 25-30 cm magasra nő, de ezután gyors növekedésnek indul. Jó termőhelyen 80-100 évig is megtartja erőteljes hossznövekedését. 150-200 évig is él. Tuskóról jól sarjadzik, de csak egyszer. Természetes úton könnyen újul, ezért különösen bükkösökben komoly veszélyt jelenthet az elkőrisesedés.
 
Fája tömör, kemény, mintegy 40 évig nem fejleszt színes gesztet. Később megjelenő gesztje világosbarna. Bélsugarai szabad szemmel nem látszanak, de bélsugártükrei igen. Nedves helyen nem tartós. Kérge alatt gyakran látható a kőrisháncs szú jellegzetes kétkarú rágásképe.
 
Elsőrendű lemezipari rönk, emellett kitűnő szerszámfa, a kocsi- és kerékgyártás nélkülözhetetlen alapanyaga, szépen esztergályozható és különösképpen alkalmas sporteszközöknek.

A magaskőris


Magas kőrisfa, (Fraxinus excelsior L.) olajfafélék családjába tartozik. Hazánkban erdőségeket alkot. A leveleiből készült tea enyhe hashajtó, Kőris rönkvizelethajtó hatású. Vékonyabb ágainak kérgéből készült tea reuma és izületi fájdalmak ellen alkalmazható. Érdekesség: a Földközi-tenger mellékén termő fák beszárított cukros nedve a manna amely hashajtó hatású gyógyszert szolgáltat.

 

Hazája Európa. A kiegyensúlyozott éghajlatot kedveli, a kései fagyokkal szemben különösen fiatalon érzékeny, de a száraz meleget sem szereti. Fiatalon árnyéktűrő, később azonban kimondottan fényigényessé válik. Az árterek, a folyók, és patakok üde, nedves talajain növekszik legjobban, de megtalálható a bükkösökben elegyesen, sőt a mészalap kőzetű, sekély talajokon is, de ilyen helyeken csak akkor növekszik kielégítően, ha eléri a talajvizet. A hosszú elárasztást nem, a pangó vizet is csak rövid ideig tűri.Kőris fa
Elsőrendű, 40 m magas fává is megnő. Törzse többnyire egyenes, koronája szabad állásban laza, kerekded, zárt állásban kúpos, ferdén felálló ágakkal.Kérge sokáig sima, világoszöld, majd szürke, később szürkésbarna, hosszanti irányban rücskösen repedezett. Levelei 9-13 levélkéből állnak, 6-10 cm hosszúak, 2-4 cm szélesek, lándzsásak, nyél nélküliek, szélük finoman fűrészes. Virágai lombfakadás előtt, áprilisban virítanak, rendszerint kétivarúak, de gyakran kétlakiak vagy felemásak és buga virágzatot alkotnak. A nővirágok és a hímnős virágok hosszabbak és elágazók, a hímvirágok rövidebbek és tömöttek. Virágtakarójuk hiányzik, a bibék és a portokok pirosak.

 

Az ősszel vetett vagy a télen át rétegelt mag tavasszal két keskeny, hosszúkás sziklevéllel kel. Az első lomblevél még nem szárnyas, de még a második is csak 3 levélkéből áll. A csemete az első három évben csak 25-30 cm magasra nő, de ezután gyors növekedésnek indul. Jó termőhelyen 80-100 évig is megtartja erőteljes hossznövekedését. 150-200 évig is él. Tuskóról jól sarjadzik, de csak egyszer. Természetes úton könnyen újul, ezért különösen bükkösökben komoly veszélyt jelenthet az elkőrisesedés.

Kőris virág

 

Fája tömör, kemény, mintegy 40 évig nem fejleszt színes gesztet. Később megjelenő gesztje világosbarna. Bélsugarai szabad szemmel nem látszanak, de bélsugártükrei igen. Nedves helyen nem tartós. Kérge alatt gyakran látható a kőrisháncs szú jellegzetes kétkarú rágásképe.

 

Elsőrendű lemezipari rönk, emellett kitűnő szerszámfa, a kocsi- és kerékgyártás nélkülözhetetlen alapanyaga, szépen esztergályozható és különösképpen alkalmas sporteszközöknek.

?